Definicija BIM tehnologije

BIM pristup može se prikazati u dva smjera: kao tehnologija i kao metodologija.

BIM metodologija

BIM kao metodologija omogućuje suradnju različitih sudionika u različitim fazama životnog vijeka građevine – od projektiranja i građenja, do puštanja u pogon te cjeloživotnog upravljanja i održavanja.
BIM metodologiju podržava BIM tehnologija.

BIM tehnologija

Kao tehnologija, BIM je digitalna reprezentacija fizičkih i funkcijskih karakteristika građevine, tj. o BIM tehnologiji možemo razmišljati kao o “virtualnoj inteligentnoj simulaciji građevine”.

Navedena “simulacija” mora imati šest ključnih karakteristika kojima nam omogućuje da ostvarimo integriranu isporuku projekta. “Simulacija” mora biti:

 • Digitalna
  mora biti izrađena računalom
 • Prostorna
  trodimenzionalna – 3D
 • Mjerljiva
  dobivanje količina, čitanje dimenzija i relacijska, odnosno, mora imati mogućnost odgovora na zahtjeve (upite) za podacima
 • Sveobuhvatna
  enkapsulira i komunicira namjeru dizajna, performanse zgrade, izgradivost te uključuje financijske i vremenske aspekte odabranih sredstava i metoda
 • Pristupačna
  cijelom timu projektanata, proizvođača, izvođača i/ili vlasnika kroz interoperabilno i intuitivno sučelje)
 • Trajna
  uporabljiva kroz sve faze životnog vijeka građevine

Trenutno ne postoji BIM softver koji zadovoljava sve navedene kriterije BIM tehnologije. S vremenom, mogućnosti softvera rastu s ciljem podrške sve opsežnijih / zahtjevnijih praksi u projektiranju / proizvodnji / izvođenju / upravljanju.

Na primjeru BIM softvera Autodesk Revit, mogućnosti trenutne verzije Revit-a (2019) pokrivaju većinu navedenog. Ne postoji niti jedna karakteristika koju Revit ne pokriva bar djelomično, ipak, za neke od njih je daleko od savršenog, na primjer: Revit tablicama možemo davati upite (query-je), ali, ni približno moćne kao bilo koja poznata baza podataka. Dalje, cijeli projektni / proizvođački / izvođački / vlasnički tim može (teoretski) sudjelovati, koristiti i raditi kroz jedno sučelje, ali u praksi je ovo gotovo neizvedivo. Također, model je vrlo uporabljiv kroz mnoge faze životnog vijeka građevine, ali za neke od njih je, blago rečeno, vrlo ograničen, npr. izrada radioničke dokumentacije je poprilično komplicirana jer je vrlo malo automatizacije u ovom segmentu, nema podršku za CNC, i još uvijek ovisi o mnogim dodatnim i drugim softverima.

Posted in BIM

One thought on “Definicija BIM tehnologije

Leave a Reply