Početne postavke Revit predloška za izvoz u IFC

Pravilan izvoz BIM modela iz autorske aplikacije (u ovom slučaju, Revit-a) u otvoreni IFC format nam je bitan radi suradnje na projektu. Izvoz u IFC je kompleksna i opsežna tema, ali moramo od nekud početi, pa krenimo od osnovnih informacija o projektu (eng. Project Information), razina (eng. Levels) i osi (eng. Grids).
Nažalost, Revit nema dobro podešene tvorničke parametre za izvoz osnovnih informacija o projektu u IFC (kao neki drugi BIM softveri) pa se tome moramo dovinuti sami. Srećom, jednostavno je.
Najbolje je podesiti Revit predložak (eng. Revit template) kako ova podešavanja ne bismo morali raditi svaki put. Za usklađivanje sa standardiziranom organizacijom IFC datoteke, u Revit projektu (ili predlošku) trebamo dodati dodatne parametre i unijeti vrijednosti za ispravljanje postojećih.

IFC

Generalna organizacija IFC datoteke je stablo (eng. Tree) sljedećeg oblika (dodani su prijevodi na Hrvatski):

 • Project (Projekt)
  • Site (Lokacija – u smislu građevne čestice ili više njih)
   • Building (Građevina)
    • Building Story (Etaža)
    • Building Story (Etaža)
    • Building Story (Etaža)

Treba imati na umu da u nekom projektu može biti više lokacija (Site) te da na svakoj od lokacija u projektu može biti više građevina (Building). Također, ovo je samo početak, IFC datoteka ima vrlo složenu i opsežnu hijerahiju i zavisnost objekata koje se ovdje neće opisivati.

Revit – Project Information

Da bi smo u IFC datoteci dobili podatke u IFC parametrima: „Project“, „Site“ i „Building“, prvo moramo postaviti parametre „Project Number“, „SiteName“ i „Building Name“ u Revit-u. Potrebno ih je postaviti u Project Information prozoru kako je prikazano na slici:

Parametar SiteName ne postoji u Revit-u, treba ga dodati u projekt (ili template) Revit datoteke (kao projektni parametar).
SiteName, kao i svaki drugi IFC parametar, nema razmaka u nazivu.

Building Stories

U Revit-u, svaka etaža (Building Story) je predstavljena razinom (Level) kojemu je „Building Story“ parametar postavljenim na TRUE (kvačica – vidi sliku ispod).
Da bi smo napravili jasnu razliku između Revit Name parametra u kategoriji razina (Levels) i imena razine (Level) koje ćemo vidjeti i koristiti u IFC-u, potrebno je dodati dva dodatna parametra instance u kategoriju razina (eng. Levels):

 • IfcName
 • IfcDescription

Kao na primjeru na slici:

Kreiranje dijeljenih parametara (Shared Parameters)

Dobra praksa je stvoriti dijeljene parametre (eng. Shared Parameters) za SiteName, IfcName i IfcDescription u slučaju da ih poželimo koristiti drugdje (npr. u sastavnicama listova izlazne dokumentacije ili drugdje).

 

Postavljanje IfcGrid klase za izvoz osi

Konačno, ako planiramo izvoziti kategoriju Revit Grids (osi), potrebno je provjeriti izvozne postavke IFC-a (R > Export > Options > IFC Options) i postaviti IfcGrid kako je prikazano na slici:

Rezultat

Konačno, kad izvezemo model u IFC, dobijemo sve elemente pravilno organizirane (brz i jednostavan pregled IFC modela pomoću besplatne aplikacije BIM Vision).

Ovaj članak je, uz dozvolu autora, preuzet i preveden uz manje izmjene na Hrvatski sa stranice:
https://www.engipedia.com/revit-organizing-template-ifc-export/

 

Leave a Reply