2. BIMtalk

BIMtalk – otvoreni razgovor o BIM-u na kojem hrvatski i strani stručnjaci / BIM entuzijasti / govore o (svojim) primjerima praktične primjene BIM-a kao i o novostima u primjeni BIM-a u svijetu. Cilj je kroz kratka izlaganja potaknuti otvoreni dijalog.

Srijeda, 6. veljače 2019. 17:00-20:00 @ KIC

Udruga BIM Hrvatska, organizira drugi BIMtalk s primjerima različitih praktičnih primjena BIM-a:

  • Kako krenuti u BIM projekt, o čemu sve treba voditi računa i na kraju, da li BIM projekt košta više ili manje.
  • Na primjeru projektiranja elektroinstalacija prikazat će se kako primjena BIM alata u različitim strukama neminovno ima pozitivne i negativne strane.
  • Primjena BIM-a u projektiranju hidroelektrana te drugih infrastrukturnih i inženjerskih građevina.
  • Izazovi kod izrade Virtual Reality (VR) simulacija visoke kvalitete grafike i prilagođenih korisničkih interakcija.
  • BIMx – besplatan alat za dijeljenje informacija i suradnju na BIM projektima sa sudionicima koji ne koriste BIM ni BIM alate.

Adresa događaja je KULTURNO INFORMATIVNI CENTAR (KIC), Preradovićeva 5, 10 000 Zagreb

Sudjelovanje je besplatno, uz obaveznu prijavu!

PRIJAVITE SE OVDJE PRIJAVE SU ZAKLJUČENE

Napomena: broj mjesta je ograničen stoga je moguće da neće sve prijave biti prihvaćene za ovaj događaj.

 

2. BIMtalk – SLUŽBENI PROGRAM

17:00-17:30h Dolazak sudionika
17:30h Početak
17:30-19:30h Uvodna riječ organizatora

Kako krenuti u BIM projekt (Vedran Orešić, dipl. ing. arh.)

Elektrotehničke instalacije u Revitu – prednosti i nedostaci (Martin Golubić, dipl. ing. el.)

BIM u projektiranju hidroelektrana (Peter Dragović, dipl. ing. građ.)

BIMx – aplikacija za ne-BIM korisnike (Marin Račić, dipl. ing. arh.)

Izrada kvalitetne grafike i interakcije Virtual Reality (VR) sadržaja (Jan Ružić, VR Architect)

Zaključak

19:30h Završetak službenog dijela
19:30h – 20:30h Networking / druženje

 

BIM u projektiranju hidroelektrana (Peter Dragović, dipl. ing. građ. IBE d.d. Ljubljana, Slovenija)

Primjena BIM procesa u projektiranju hidroelektrana te drugih kompleksnih infrastrukturnih i inženjerskih građevina zahtjeva primjenu više softverskih alata, ali pruža brojne prednosti. Prikazat će se kako se primjenjuju različita softverska rješenja (Revit, Civil 3D, Allplan, SCIA, Navisworks, Archicad) u različitim strukama (arhitektura, građevina, instalacije) s ciljem postizanja pouzdanih modela za kontrolu sudaranja elemenata, optimizaciju projekta, kontrolu kvalitete, 4D, 5D i sve drugo između toga.

 

Elektrotehničke instalacije u Revitu – prednosti i nedostaci (Martin Golubić, dipl. ing. el. Vertiv Croatia d.o.o. Zagreb)

Osim arhitekata i građevinskih inženjera, i projektanti elektrotehničkih instalacija sve više koriste BIM alate i procese u svom radu.
Iako Autodesk Revit od svojih početaka nije primarno zamišljen za projektiranje elektrotehničkih instalacija, ipak sadrži veoma korisne funkcije i mogućnosti kojima projektanti mogu poboljšati svoj rad.
Primjena BIM alata u različitim strukama neminovno ima pozitivne i negativne strane. Na primjeru projektiranja elektrotehničkih instalacija prikazat će se primjeri kako smo ubrzali i poboljšali proces, ali i neki primjeri koji prikazuju mogućnosti za poboljšanja.

 

Kako krenuti u BIM projekt? (Vedran Orešić, dipl. ing. arh. Prior d.o.o. Zagreb)

Tema BIM-a na ovim prostorima sve je aktualnija i sve više sudionika u građevinskoj industriji želi krenuti ili ide tim putem. Svi „znamo“ što je BIM u teoriji, ali još uvijek nije baš jasno što bi taj BIM trebao biti na konkretnom projektu. Nerijetko se susrećemo sa zahtjevom da projekt bude u „BIM-u“ pa čak i ugovaramo takve projekte, a da naručitelj ne zna što je, u stvari, tražio niti projektant zna što točno treba isporučiti. A onda se još u svoj toj zbrci javlja i pitanje košta li to više ili manje nego “klasičan” projekt.

To naravno ne mora biti tako. Sve se može i unaprijed definirati tako da svi sudionici znaju što se to skriva pod „BIM“ kraticom. Kakva je praksa organiziranja BIM projekta u nekim razvijenim BIM okruženjima i kako si mi možemo pomoći da krenemo u projekt bez puno neizvjesnosti? Što je to BIM plan izvršenja, LOD tablica i CDE? Tko inicira BIM projekt? Kakva je praksa na hrvatskim BIM projektima? To su neke od tema o kojima ćemo porazgovarati na temi „Kako krenuti u BIM projekt?“.

 

Izrada kvalitetne grafike i interakcije Virtual Reality (VR) sadržaja (Jan Ružić, VR Architect, Vertiv Croatia d.o.o. Zagreb)

Virtualna stvarnost predstavlja “idući korak” u arhitektonskoj vizualizaciji, međutim zbog visokih hardverskih zahtjeva i specifičnog potrebnog znanja, u praksi rezultira relativno niskom kvalitetom grafičkog prikaza (u odnosu na uobičajene tehnike).
Prikaz iskustvo iz Vertiv-a, gdje VR tim pokušava dostići razinu kvalitete pred-renderirane grafike – koristeći tehnike i metode uobičajene pri razvoju video igara.
Poseban fokus će biti na dva najveća izazova u praksi izrade ovakvog VR sadržaja: grafička optimizacija i korisnička interakcija.

 

BIMx – aplikacija za ne-BIM korisnike (Marin Račić, dipl. ing. arh. 3d art d.o.o. Rijeka)

Model i informacije koje su sadržane u BIM modelu morale bi biti dostupne i širem krugu sudionika u procesu projektiranja, a ne samo projektantima. Korištenje BIM modela ne-BIM korisnicima omogućuje besplatna aplikacija BIMx koja se vrti na mobilnim i desktop uređajima.
Specifičnost BIMx-a je tzv. “hyper-model” – integrirani i povezani 3D model s 2D nacrtima. Korištenje BIM modela i podataka omogućeno je investitorima, kupcima, izvođačima, nadzorima i dr.
Osim demonstracije rada BIMx-a pokazat će se i primjeri iz prakse: od modela za izvođače AB radova, preko integriranih modela sa svim instalacija pa do prezentacije interijerskih projekata.

One thought on “2. BIMtalk

Leave a Reply