Preporuka: knjiga o upravljanju BIM projektom

Na 3. BIMtalk-u sudionicima je preporučena odlična knjiga o BIM-u: The BIM-Manager – A Practical Guide for BIM Project Management autora Mark Baldwina.

U originalu, knjiga je pisana na njemačkom jeziku, ali je odnedavno (od sredine lipnja 2019.) izašla i na engleskom jeziku čime je postala dostupna i široj publici.

Kroz deset poglavlja, bez dubokog fokusa na određeni softver, u vrlo optimističnom tonu knjiga predstavlja:

  • digitalnu transformaciju građevinske industrije,
  • što je BIM i osnovni principi BIM-a,
  • što je openBIM i zašto je važan, openBIM standardi i njihova primjena,
  • kako organizirati strategiju i smjernice za implementaciju BIM-a u poslovni proces,
  • definiranje, planiranje, postavljanje i isporuka BIM projekta kao centralna poglavlja,
  • BIM uloge i njihove odgovornosti,
  • upravljanje BIM projektom.

Knjiga je pisana kao software-agnostic (ne favorizirajući niti jedan softver) s velikim fokusom na openBIM standarde povezujući i ne zaboravljajući pritom nativno okruženje u kojem BIM modeli nastaju, projektne sudionike i životni vijek projekta. Način predstavljanja i sam redoslijed nadogradnje informacija je izveden tako da ova knjiga ne služi samo BIM managerima, nego i puno široj publici/sudionicima u građevinskom projektu.

Bilo da ste investitor, direktor tvrtke, BIM manager, konzultant, voditelj projekta, inženjer ili tehničar, umjesto beskrajnog pretraživanja interneta (i brojnih nepotpunih ili čak kontradiktornih informacija), ovdje na jednom mjestu možete pronaći sve informacije koje biste o BIM-u trebali čuti. I ono što je najbolje, knjiga je zasnovana na europskim iskustvima, znači blisko hrvatskoj praksi.

Između svakog poglavlja, knjiga sadrži studije slučaja (eng. case studies) velikih projekata uglavnom na području Švicarske i Njemačke, ali i šire, s pregledom kako se BIM projekt organizirao i primijenio na određenoj građevini te koja su na kraju iskustva.

Također, osim samog autora, knjiga sadrži iskustva drugih stručnjaka koji su pisali “doprinosna poglavlja” kao autori gosti (eng. Guest Contribution).

Knjigu je moguće je kupiti na njemačkim amazon.de stranicama.

Verzija na njemačkom jeziku.

Verzija na engleskom jeziku.

One thought on “Preporuka: knjiga o upravljanju BIM projektom

Leave a Reply